Rólunk

Rólunk2020-07-30T10:19:06+00:00

A Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. fő profilja
a kockázati tőkebefektetés.

Az Alapkezelő által kezelt kockázati tőkealapok célja, hogy finanszírozást biztosítsanak korai és növekedési fázisban lévő, innovatív termékkel, szolgáltatással és/vagy üzleti modellel rendelkező, nagy növekedési potenciállal bíró cégek számára. A tőkebefektetés révén a céltársaságoknak lehetőségük nyílik megvalósítani a termékfejlesztési, piacra lépési, terjeszkedési, üzletfejlesztési céljaikat.

A Bonitás Befektetési Alapkezelő fő profilja a kockázati tőkebefektetés. Az Alapkezelő által kezelt kockázati tőkealapok célja, hogy finanszírozást biztosítsanak korai és növekedési fázisban lévő, innovatív termékkel, szolgáltatással és/vagy üzleti modellel rendelkező, nagy növekedési potenciállal bíró cégek számára. A tőkebefektetés révén ezeknek a céltársaságoknak lehetőségük nyílik megvalósítani a termékfejlesztési, piacra lépési, terjeszkedési, üzletfejlesztési céljaikat.

Az Alapkezelőhöz beérkező projektek egy több lépcsős, átfogó elemzési, átvilágítási folyamaton mennek keresztül. Pozitív bírálat esetén az Alapkezelő által kezelt kockázati tőkealap befektet a céltársaságba, amelyért cserébe a tőkealap tulajdonrészt szerez a társaságban.

Az így létrejövő partnerség keretében az Alapkezelő széleskörű üzleti kapcsolatrendszere, átfogó szakmai és piaci tapasztalatai, valamint pénzügyi szaktudása révén aktívan segítve kíséri a portfolió cégek életútját. A Bonitás számos olyan értékteremtő többletszolgáltatást nyújt, amely hozzásegíti a tulajdonostársat a cégérték rövid távú emeléséhez is.

 • Tanácsadói kapcsolataival az Alapkezelő segíti a pénzügyi tervezést és a szabadalmi-jogvédelmi ügyek intézését.
 • Az Alapkezelő segíti a cég pénzügyi, adminisztratív üzleti folyamatainak kialakítását, bevált monitoring rendszert vezet be.
 • Az Alapkezelő kiterjedt iparági kapcsolatrendszerén keresztül menedzsment és HR-területen segíti portfólió cégeit a megfelelő szakemberek megtalálásában.
 • Az Alapkezelő üzleti kapcsolatokkal segíti az értékesítést, üzletszerzést is.
 • Az Alapkezelő további tőkebevonások előkészítésében, szervezésében tapasztalataival, nemzetközi iparági kapcsolataival is támogatja a cégeit.

Rólunk

Befektetési folyamat

A Bonitás Csapata

Kvancz Gábor
Kvancz Gábor
Az Igazgatóság Elnöke

Pályáját a Strabag holding adminisztratív központjában kezdte treasury területen. Ezt követően a Metro Holding Hungary-nál és a Diageo-nál dolgozott kontrollerként, majd a Bonitás 2002 Kft vezető kontrollere lett. A cégcsoport szintű jelentések készítése mellett több akvizícióban vett részt Magyarországon (Tendre Kft, takarmányipar, Szinva Zrt, ingatlanhasznosítás) és külföldön (Sole-MiZo szerbiai cégvásárlása, román terjeszkedés). 2009-től a Bonitás 2002 Zrt. cégvezetőjeként irányítja a csoport kontrolling tevékenységét.

2015-től a Bonitás 2002 Zrt vezérigazgatója, és a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági tagja 2012-től, valamint az igazgatóság elnöke 2014-től.

Kiss Gábor
Kiss Gábor
Vezérigazgató

Befektetési szakértőből lett szakmai felügyeletet és elemzési tevékenységet irányító vezető a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél. Több portfólió társaság operatív pénzügyi irányításában részt vett, felelős volt az egységes monitoring rendszer irányításáért. Több mint 20 kockázati tőkebefektetésben működött közre. 2013 óta a Bonitás befektetési igazgatója, 2014 óta az igazgatóság tagja, 2019-től vezérigazgatója.

Jánoki László
Jánoki László
Befektetési Igazgató

Széleskörű tapasztalattal rendelkezik M&A és kockázati tőkebefektetési tanácsadás területen. Befektetési elemzőként az Alliance Jura Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél mélyítette el pénzügyi modellezési, cégértékelési és piacelemzési szakértelmét. Az elmúlt 5 évben több mint 15 kockázati tőkebefektetési és felvásárlási tranzakcióban játszott kiemelkedő szerepet. A Bonitás csapatát 2016 óta erősíti.

Németh László Ákos
Németh László Ákos
Befektetési Igazgató

11 év menedzseri tapasztalattal rendelkezik különböző nemzetközi vállalatoknál (Arthur Andersen, Citibank, Citroen, OMD). Dolgozott M&A tanácsadóként, gazdasági és befektetési igazgatóként, mely szerepkörökben mintegy kéttucatnyi befektetés megvalósításában vett részt. A Bonitás Zrt.-nél 2013 óta befektetési igazgató.

Ádám István
Ádám István
Ingatlanbefektetési Szakértő

Közel 10 éves vállalati-, ingatlan- és strukturált finanszírozási tapasztalattal rendelkezik, melyre az Erste Bank Hungary-nél különböző pozíciókban tett szert. Az elmúlt években – a befektetői oldalt képviselve – széleskörű szakértői és projektmenedzseri feladatokat látott el ingatlanok akvizíciójánál.

Reichardt László
Reichardt László
Szenior Befektetési Elemző

Bostonban és New Yorkban szerezte mesterdiplomáját, majd a Citi befektetési elemzője lett. Tovább mélyítette tapasztalatait az Ernst & Young tanácsadócégnél M&A tanácsadóként, illetve a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőnél stratégiai és üzletfejlesztési területeken. A Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez 2018 novemberében csatlakozott elemző pozícióban.

Gégény Nikoletta
Gégény Nikoletta
Pénzügyi Koordinátor

Az Oktatási Hivatal Projektigazgatóságának tagjaként széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik Európai Uniós pályázatok koordinálásával, megvalósításával kapcsolatban. Majd egy máltai és norvég székhelyű nemzetközi cégcsoport adminisztrációs vezetője lett. A Bonitáshoz 2019 márciusában csatlakozott.

Együttműködő partnereink

Gyakori kérdések

Induláskor minimum 25, maximum 50 százalékosat.

Csak annyi, hogy a székhelynek vagy Magyarországon kell lennie, de nem Pest megyében, sem Budapesten, vagy lehet külföldi székhelyű vállalkozás is, magyarországi telephellyel.

Minimum 3 évig, maximum 7 évig.

Nem kell, ez a banki hitelezés attribútuma. A befektető azért fektet be, mert bízik a projekt sikerében és a majdani hozamtól várja a megtérülést.

Általában felügyelőbizottsági vagy igazgatósági tagságot kér a Bonitás, az operatív ügyekbe jellemzően nem szól bele, de bizonyos összeghatár feletti költéshez  szükség van a beleegyezésére.

Kockázatitőke-finanszírozás alatt egyrészt induló, nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív, tőzsdén még nem jegyzett vállalkozások hosszú távú finanszírozását értjük, másrészt ide soroljuk a már expanzív szakaszban lévő cégek finanszírozását is. A kockázatitőke-befektetés  nem bankhitel, ezért folyósításának nem is feltétele különböző fedezetek nyújtása. A kockázatitőke-befektetés jellemzően tőkeemeléssel és nem üzletrészvásárlással történik.

A kockázati tőke, mint a venture capital kifejezés magyar fordítása nem adja vissza annak valódi jelentését: az ugyanis nem a tőkebefektetés kockázatos mivoltát hivatott jelenteni, hanem arra utal, hogy a kockázati tőkebefektetők az elsősorban még induló, vagy a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozásokba történő befektetéseikkel a magas növekedési potenciállal járó magasabb hozam reményében hajlandóak az ezzel járó magasabb kockázatot is vállalni. Helyesebb is lenne a venture capital magyar fordításaként a fejlesztő tőkét használni a kockázati tőke helyett, hiszen a kockázati tőkebefektető a puszta finanszírozáson túl a vállalkozás működését, üzleti fejlődését is támogatja saját üzleti tapasztalatának, kapcsolati tőkéjének, vállalatirányítási tudásának köszönhetően.

A Kockázati tőkealapok életük különböző szakaszában járó vállalkozásoknak kínálhatnak néhány milliótól több százmillió forintig terjedő nagyságrendben tőkét: 

 •  A magvető tőke (seed capital) általában a vállalkozás legkorábbi életszakaszában az üzleti koncepció kialakítására, a piac feltérképezésére, üzleti terv készítéséhez kerül felhasználásra.
 • Az úgynevezett induló tőkét (start-up capital) a befektetők olyan céltársaságoknak nyújtják, amelyek már rendelkeznek kiforrott üzleti koncepcióval, de a terméküket még nem értékesítik üzletszerűen és még nem is nyereségesek, de esetleg még árbevételük sincsen. Az indulótőke-befektetés célja általában a termékfejlesztés, a termelés beindítása, a piaci bevezetés finanszírozása.
 • Az úgynevezett növekedési tőkealapok (growth capital) a már működő, megfelelő menedzsmenttel rendelkező vállalkozások növekedését finanszírozzák, akár több százmillió forintos nagyságrendben.
 • A magántőke alapok (private equity) pedig a legnagyobb értékű (több tíz- vagy százmillió eurós)  ügyleteket kötik az életszakaszuk érett fázisában lévő cégekkel.

A kockázati tőkés négy alapvető kérdést tesz fel magának mielőtt kihelyezné a pénzét:

 • rendelkezésre áll-e egy erős csapat,
 • mekkora növekedésre képes a cég,
 • mennyire egyedi, innovatív a termék,
 • milyen gyorsan térülhet meg befektetés,
 • látszik-e a világos exit-potenciál?

Innováció alatt értjük a

 1. technológiai,
 2. az eljárási és
 3. az üzleti modell innovációt.

Bonitás a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) által meghatározott  célterületekre fókuszál. Ezek az alábbiak:

 1. agrár-innováció;  
 2. infokommunikációs technológiák;
 3. egészségipar;
 4. fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák;
 5. megújuló energiák;
 6. környezetvédelmi technológiák.

Bonitás által  preferált befektetések a 200m – 900m HUF közötti intervallumba esnek.

A honlapunkon található néhány, gondolatébresztőnek szánt séma. Az első beküldött dokumentumnak nem kell komplett üzleti tervnek lennie, elég egy ún. onepager vagy egy 2-3 oldalas ún. teaser is.

Feltéve, hogy a cég

 • világos üzleti elképzeléssel bír,
 • felkészült, kompetens menedzsmentje van,
 • jól kidolgozott üzleti és pénzügyi tervekkel rendelkezik, és
 • piacismerete is megfelelő,

a befektetési döntés 2-6 hónap alatt megszülethet.

Kapcsolatfelvétel

NÉV *

E-MAIL*

CSATOLMÁNY *

AMENNYIBEN ÚGY VÉLI, HOGY PROJEKTJE, CÉGE ÉRTÉKNÖVEKEDÉSÉHEZ AZ ÁLTALUNK NYÚJTANI KÉPES SZOLGÁLTATÁSOK JELENTŐS HOZZÁADOTT ÉRTÉKET KÉPVISELNEK KÉRJÜK KÜLDJE EL A BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID (MAX. 2 OLDALAS) LEÍRÁSÁT ÉS KOLLÉGÁINK HAMAROSAN FELVESZIK ÖNNEL A KAPCSOLATOT. A BEMUTATKOZÓ ANYAGNAK TARTALMAZNIA KELL A CÉG JELENLEGI TEVÉKENYSÉGÉT, A MENEDZSMENT BEMUTATÁSÁT, A VÁRT BEFEKTETÉS NAGYSÁGRENDJÉT, A BEFEKTETÉS FELHASZNÁLÁSÁT, A STRATÉGIÁT ÉS A BEFEKTETÉSSEL ELÉRNI KÍVÁNT ÜZLETI ÉS PÉNZÜGYI CÉLOKAT.